
برای اینکه هوای قلب دوم مان را داشته باشیم باید در خرید کفش حسابی حواسمان را جمع کنیم. در طول روز ساعتها پایمان در کفش است و عدم استفاده از کفش مناسب، قطعا برای سلامت جسممان مضر خواهد بود. علیالخصوص کفشهای اسپرت یا ورزشی که اگر درست انتخاب نشوند، ورزشمان نه تنها سودی در بر ندارد، بلکه به ما آسیب هم میرساند. اینکه چطور و با چه ملاکهایی کفش اسپرت بخرید، موضوعی است که میخواهیم به آن بپردازیم.
کفشمان را برای چه ورزشی و فعالیتی میخواهیم؟
اولین نکته ای که باید به آن توجه داشته باشیم این است که بدانیم کفش را برای چه نوع فعالیت و چه مکانی میخریم. آیا تمام طول روز قرار است پای ما در کفش باشد؟ برای دویدن میخواهیم یا پیاده روی؟ فقط میخواهیم با لباس ست کنیم یا قرار است با آن به کوهنوردی هم برویم؟
اگر زانو درد دارید یا با کمی راه رفتن پایتان خسته میشود:
کفشهای ایرمکس و یا کپسول دار، کفشهایی هستند که به دلیل لژ بیرونیشان برای پرتاب پا در دویدن و راه رفتن، بسیار مناسب هستند. این کفشها جلوی ضربههای وارد شده به پا را میگیرند و افرادی که زانو درد دارند و یا در راه رفتن اذیت میشوند، نباید از خرید این نوع از کفشها غافل شوند. این کفشها از خستگی سریع پا هم جلوگیری میکند و به شما اجازه میدهند تا مدت زمان بیشتری راه بروید.
کفش ایرمکس
اگر روی سطوح ناهموار حرکت میکنید:
اگر از آن دسته افرادی هستید که ورزش حرفه ای را دنبال نمیکنید اما آخر هفتهها دل را به کوه و دشت میزنید و روی سطوح ناهموار قدم بر میدارید، بهتر است از کفشهای ورزشی که ساق دارند استفاده کنید تا کاملا مچ پا را در برگیرد و از پیچ خوردگی پایتان جلوگیری کند.
اگر اهل پیاده روی و یا دویدن هستید:
یادتان نرود که کفشهای پیادهروی با کفشهای دوندگی متفاوت دارند. کفشهای دوندگی لژ محکمتری نسبت به کفشهای پیادهروی دارند و کفشهای پیادهروی از لژ نرمتر و انعطافپذیرتری برخوردارند. اما گاهی افراد به دلیل فرم پای متفاوتی که دارند ترجیح میدهند از کفشی استفاده کنند که در پایشان راحتتر است. ممکن است فردی برای پیادهروی با کفش دوندگی راحتتر باشد و بالعکس. پس هنگام خرید کفش ورزشی برای دویدن یا پیادهروی باید اول از همه کفش در پا تست شود. اگر کاملا پا را دربرگرفت و فرد احساس راحتی کرد، کفش مورد نظر را با خیال راحت انتخاب کند.
مارک بازها بخوانند
نایک و آدیداس از جمله معروفترین و قدیمیترین برندهای دنیا هستند که به دلیل تنوع فوقالعادهای که در انواع محصولات و کفشهای ورزشی دارند، بسیار مشهورند. حدود قیمتی این دو برند تقریبا شبیه هم هست اما به دلیل سلیقههای مختلف در سبکها ممکن است یک نفر طرفدار نایک باشد و شخص دیگری طرفدار آدیداس. حداقل قیمت این دو برند در ایران و بازارهای تهران 200 هزار تومان است و سقف قیمتی آن تا چند میلیون تومان! البته باید به این نکته توجه کنیم قیمتهای ارزانتر به دلیل قدیمی بودن مدل کفش دچار نزول قیمتی شدهاند و چون مدلهای جدید با آپشنهای جدید جایگزین مدلهای قبلی شدهاند، طبیعی است که ارزان باشند. اگر تنها مارک کفش و قیمت مناسب آن برایتان مهم است، به دنبال نمونههای قدیمیتر باشید.
ریباک نیز از جمله برندهای معروف کفش ورزشیست که به خاطر کفشهای مخصوص پیادهروی اش حسابی گل کرده است. حدود قیمتی این برند نیز از 160 تومان شروع میشود. ارزانترهای این برند، کفشهای راحتی و معمولی هستند و هرچه کفش از آیتمهای بیشتری برخوردار شود، قیمت آن بالا میرود. مثلا کفشهای مخصوص پیاده روی و دویدن آن به دلیل کفهی طبی و رویهی محکم و آپشنهای این چنینی، حدود 700 هزار تومان است.
نیوبالانس از دیگر کفشهای ورزشی خوب است که حدودا از 260 هزار تومان شروع میشود تا یک میلیون تومان در بازار پیدا میشود.
اسکچرز هم کفشهای مخصوص دویدن و پیاده روی تولید میکند و قیمت آن از 250 تا 450 هزار تومان است.
کفش معروف آل استار یا کانورس آلاستار را هم هر جوانی میشناسد و به دلیل اینکه کفی مناسبی برای راه رفتن طولانی مدت و دویدن ندارد بیشتر برای تیپ زدنهای روزمره استفاده میشود. قیمت این کفشها هم از 300 هزار تومان تا یک میلیون تومان است.
از کجا بفهمیم مارک کفش ورزشیمان اصل است یا تقلبی؟
کفشهای مارکدار اسپرت شناسهای درون خود دارند که میتوانیم با مراجعه به سایت کفش مربوطه و وارد کردن شناسهای که بر روی برچسب آن کفش نوشته شده؛ از اصل بودن آن اطمینان پیدا کنیم. زمانی که کد کفش را در سایت وارد میکنیم، باید نوع و ظاهر کفش خریداری شده برای ما نمایش داده شود. در غیر این صورت کفش خریداری شده، تقلبی است و سرتان کلاه رفته!
آیا برای خرید کفش ورزشی هرچقدر بیشتر پول بدهیم، کفش مناسب تری گیرمان می آید؟
برای خرید یک کفش مناسب لازم نیست هزینهی خیلی زیادی را پرداخت کنیم اما اگر در نظر داریم کفشی بخریم که دوام زیاد و همهی استانداردهای یک کفش اسپرت خوب را داشته باشد، بهتر است به جای اینکه به کفش فروشیهای معمولی مراجعه کنیم، به نمایندگیهای معتبر برویم. ممکن است که قیمتها در نمایندگیها بیشتر باشد اما مطمئن هستیم کفشی که میخریم از لحاظ مواد به کار رفته در آن و همچین از لحاظ استانداردهای جهانی، کفشی قابل اعتماد است.
اما همیشه این حرف که «اگر کفشی گران قیمت باشد به این معنی این است که کفشی راحت است» صدق نمیکند. ممکن است کفشی خیلی معمولی باشد اما به دلیل ظاهر زیبا و طراحی متفاوتاش، گران قیمتتر از کفشی باشد که راحت و سبک است اما ظاهری ساده دارد. پس برای خرید یک کفش راحت نباید قیمت را ملاک قرار داد.
زیره و رویهی کفش ورزشی خوب چه ویژگیهایی دارد؟
از مهمترین نکات در مورد یک کفش اسپرت خوب، زیرهی کفش است. کفشی بهترین کارایی را دارد که زیرهی آن طبی باشد. معمولا زیرههای خوب طبی، زیرهی PU و زیرهی ترمو termo هستند. اگر زیرهی کفش؛ استاندارد و مناسب پا باشد، آسیبی به پا نمیزند. چون کل قالب پا را در برمیگیرد، کف پا در سلامت کامل است و میتوان ساعت ها بدون هیچ اذیتی پا در کفش بماند. رویهی کفشهای اسپرت اکثرا یا پلاستیکیست یا از جنس مواد منسوج است. هنگام خرید باید به جنس آن توجه کرد که از مواد آلی باشد تا موقع زمستان ترک نزند و موقع تابستان شل نشود واگر از جنس منسوجات است به راحتی پاره نشود. کفش نه باید آنقدر برای پایمان تنگ باشد که شصت پا را اذیت کند و نه آنقدری گشاد باشد که پا کاملا در کفش آزاد باشد.
چه موقع از روز کفش ورزشی بخریم؟
اگر در ساعات پایانی روز به کفشفروشی برویم ممکن است خرید خوب و دلچسبی نداشته باشیم. چرا که پای هرکسی در اواخر روز به دلیل فعالیتهایی که در طول آن روز انجام داده، ورم میکند و اگر کفشی متناسب با سایز خودتان بپوشید این اشتباه پیش میآید که کفش پای شما را میزند و برایتان کوچک است. پس پیشنهاد ما به شما این است زمانی از روز به خرید کفش بروید که در طول آن روز زیاد راه نرفته باشید و فعالیت زیادی نکرده باشید و یک نکته مهم، اگر فروشنده گفت «جا باز میکند» قید خرید را بزنید!